Hoe kan ik Wordpress installeren?

Heb je nog geen idee wat WordPress is? Lees dan eerst mijn Wat is WordPress? artikel voordat je het gaat installeren.

WordPress kan geïnstalleerd worden op twee manieren:

 • Op WordPress haar eigen server je krijgt dan een .wordpress.com extensie achter je domeinnaam wat resulteert in bijvoorbeeld: boriskamp.wordpress.com.
 • WordPress zelf installeren op de volgende manieren:
  • Op je eigen computer in een virtuele opgezette serverruimte, ofwel lokaal.
  • Een live server zodat het toegankelijk is vanaf je gekozen domeinnaam, ofwel live.

Elke manier van installeren heeft zijn kenmerken waar ik in dit artikel verder op in ga.

Wordpress installeren op een Wordpress.com domein

WordPress biedt voor iedereen de mogelijkheid WordPress gratis te installeren op een .wordpress.com domein, zo kan iedereen een website maken op een gebruiksvriendelijke manier. Je hosting vindt plaats bij WordPress op haar eigen servers. De installatie van WordPress op deze manier is de makkelijkste die er is omdat alles wordt verzorgd. Om hiermee te beginnen ga je naar WordPress.com en selecteer je create a website, vervolgens krijg je een stappenplan dat je dient te volgen om je eigen WordPress website op te zetten.

Deze manier van WordPress installeren heeft als voordeel dat je heel snel en makkelijk kan gaan spelen met dit krachtige content management systeem. Nadeel is dat je bij de gratis opties gebonden bent aan een WordPress domein en beperkt bent in het customizen van je thema’s.

Voordelen:

 • Kan niet mis gaan met de installatie, super makkelijk.
 • Voor iedereen, zelfs zonder computer maar bijvoorbeeld op een tablet.
 • Ruime keuze uit standaard thema’s.
 • Gratis
 • Geen onderhoud nodig, WordPress doet dit zelf.

Nadelen:

 • Gebonden aan .wordpress.com extensie, dit kan je wel verwijderen als je betaalde abonnementen neemt.
 • Geen plugins of eigen thema’s te installeren, je bent gebonden aan standaard functionaliteit.
 • Beperkingen in opslag tenzij je het duurste abonnement neemt.

Uiteraard zijn er nog meer verschillen, voor artikels die hier verder op in gaan zou ik zoeken op ‘Wordpress.org vs WordPress.com’ op Google.

Met de betaalde abonnenten heb je meer vrijheid, echter ben je nog steeds beperkt.

Voor beginners die in eerste instantie geen zin of kennis denken te hebben WordPress zelf te installeren is dit een mooie eerste stap. Je krijgt gemakkelijk een feeling met de WordPress backend, zonder extra software te installeren of te betalen voor een eigen serverruimte.

Wordpress zelf installeren

Wanneer je klaar bent om de ware potentie van WordPress te ontdekken ga je deze zelf installeren. Ik heb dit gelijk gedaan en nooit een installatie op WordPress haar eigen platform gedraaid. WordPress zelf installeren kan in eerste instantie als eng of lastig overkomen, laat je hier niet door afschrikken en zie het als een leuke uitdaging die je gaat voltooien. De WordPress installatie is algemeen bekend als zeer makkelijk en kan voltooid worden in enkele minuten, in een later artikel ga ik in op hoe dit precies moet.

WordPress kan lokaal of live worden geïnstalleerd waar de lokale installatie gebruikt dient te worden voor development en de live installatie voor het eindproduct. De manier van installeren is bij beide manieren hetzelfde.

Wordpress zelf lokaal installeren op je eigen Mac of PC

Alle WordPress developers beginnen met een project door WordPress lokaal te installeren op hun eigen computer. Groot voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een internet verbinding terwijl je het WordPress thema aan het bouwen/programmeren bent. Je hebt dus altijd een supersnel werkende CMS tijdens development omdat je niet vertraagd wordt door langzaam internet, zelfs zonder internet kan je gewoon doorwerken.

Om WordPress lokaal te installeren heb je een offline serveromgeving nodig die is opgezet op je eigen computer. Deze lokale server kan je op zoveel verschillende manier creëren dat je hier een eigen artikel over kan schrijven. Een populair programma die dit op kan zetten is MAMP (Pro). MAMP is gebruiksvriendelijk omdat het een normale interface heeft en weinig tot geen kennis van programmeren vereist. Dit was voor mij dan ook reden MAMP Pro te gebruiken toen ik begon met webdevelopment.

MAMP is gratis, de Pro versie kost momenteel €39,-. Grote verschillen zijn er niet maar kort gezegd heeft MAMP Pro meer geavanceerdere functies en heeft het een gebruiksvriendelijkere interface dan de gratis MAMP. Je kan het programma downloaden op de MAMP downloads pagina.

Ik ga in dit artikel niet in op hoe je MAMP Pro moet installeren. Wanneer MAMP geïnstalleerd en geconfigureerd is kan je verder gaan met de installatie van WordPress.

Een lokale WordPress installatie werkt op dezelfde manier als het installeren van WordPress op een live server. Een lokale en live installatie werkt heel anders dan een WordPress installatie op WordPress haar eigen servers en vergt meer programmeerwerk.

Laat je niet afschrikken door het gebruik van de term ‘programmeerwerk’ hierboven. Het programmeerwerk vereist om WordPress zelf te installeren is minimaal. Met de talloze online handleidingen kan iedereen dit voor elkaar krijgen.

WordPress lokaal installeren is de beste oplossing voor developers die hun werk zo effectief mogelijk willen uitvoeren en niet afhankelijk willen zijn van een internetverbinding. Beginners die voor het eerst aan de slag gaan met WordPress of komen van een .wordpress.com domein en nu een stapje verder willen kunnen met een lokale installatie onbezorgd hun gang gaan. Deze mensen kunnen met behulp van hun lokale installatie gaan experimenteren met WordPress plugins, eigen thema’s en zelf het customizen van template en stylesheets.

Wordpress zelf installeren op een live server

Installatie op een live server doe je op het moment dat de website toegankelijk moet zijn voor iedereen, op het wereldwijde internet. Voorbeelden zijn:

 • Als developer heb je de WordPress website lokaal gebouwd en ingevuld met content, hij kan nu live dus zal je hem moeten kopiëren naar een live server.
 • Je hebt een leuk thema gevonden/gekocht voor je bedrijfswebsite, het thema heeft precies de functies en uitstraling die je nodig hebt. Je hoeft dus eigenlijk niks te bouwen/programmeren, het enigste wat je hoeft te doen is WordPress op een live server te installeren en het thema te activeren waarna je de website alleen nog maar in hoeft te vullen.

Het is gebruikelijk WordPress op een live server te installeren wanneer het development/programmeerwerk voltooid is of niet nodig is vanwege een zelf aangeschaft thema. WordPress hoeft dan meestal alleen nog maar ingevuld te worden met teksten en foto’s, dit is goed te doen op een live server in tegenstelling tot development.

Wanneer het development werk nog niet voltooid is raad ik af op de uiteindelijke live server te installeren/kopiëren, een niet voltooide website werkt zelden positief op je bezoekers. Voltooi dus eerst het development werk in je lokale installatie en zet de website pas live als je alle content in één keer kan invullen. Wanneer je in de tussentijd een beta online wenst te zetten zodat je klant hiernaar kan kijken en feedback kan geven, raad ik aan dit op een subdomein of aparte testdomein te doen.

WordPress live installeren/zetten is de laatste stap in het realiseren van je website. Doe dit echter niet als je nog niet klaar bent met development of de inhoud van je website, een website die niet compleet is en onvolledig toont werkt vaak slecht op je sitebezoekers. Je kan WordPress ook direct live installeren als je al een thema hebt dat je alleen nog in dient te vullen met teksten en foto’s.

Conclusie

Je kan op verschillende manieren werken met WordPress, wil je een eenvoudig blogplatform of een eenvoudige website met een beperkte vrijheid, dan kan je kiezen voor een automatische installatie op WordPress haar eigen servers. Wanneer je meer vrijheid wilt zoals plugins, zelf thema’s maken/aanpassen en kunnen experimenteren dan zal je WordPress zelf moeten installeren op een live server of een lokale server. Voor development en experimenteren is het verstandig en sneller werken met een lokale installatie, het eindproduct wordt uiteindelijk op een live server gekopieerd waar het toegankelijk is vanuit het wereldwijde web.

In mijn volgende blogartikel zal ik uitleggen hoe je WordPress zelf kan installeren.

18 November 2016Boris Kamp0Wordpress

Laat een reactie achter


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Door je aan te melden voor de niewsbrief krijg je een email zodra Boris Kamp een nieuw blog artikel plaatst. Zo ben jij altijd op de hoogte en kan je weer wat nieuws leren!